Dovolenka Japonsko

Kritériám nevyhovuje žiadny výsledok.

Dovolenka v ďalekom Japonsku

Japonsko sa rozprestiera na štyroch hlavných ostrovoch – Honšú, Hokkaido, Šikoku a Kjúšú a na niekoľkých tisíckach malých ostrovčekov vulkanického pôvodu. Krajina vychádzajúceho slnka láka turistov svojou jedinečnou kultúrou, technológiami budúcnosti, pohostinnosťou, očarujúcou prírodou aj výbornou kuchyňou.   

Vyrazte na dovolenku do Japonska a poprechádzajte sa uličkou plnou rozkvitnutých sakur, odvezte sa rýchlovlakom shinkansen, objavujte chrámy v Kjóte a pochutnajte si na tradičnom sushi z tých najčerstvejších rýb.

Počas dovolenky v Japonsku nevynechajte ani ochutnávku obľúbeného matcha čaju, ktorý nájdete nielen vo forme nápoja, ale aj ako príchuť v koláčoch, keksíkoch či zmrzlinách. Obľúbená je aj fazuľová pasta v sladkých dezertoch.

Aby ste sa vyhli faux pas, pamätajte si, že Japonci nemajú radi fyzický kontakt s cudzími ľuďmi a pri zoznamovaní si nepodávajú ruky. Na znak úcty sa ukláňajú. Uklonia sa vám napríklad, aj keď platíte v reštaurácii alebo sa lúčite. Takisto sa neakceptuje hlučné rozprávanie v dopravných prostriedkoch – platí to nielen o rozprávaní, ale napríklad aj o telefonovaní. 


Čo vidieť na dovolenke v Japonsku? 

Tokio 

Pri dovolenke v Japonsku je Tokio povinnou zastávkou. Okrem toho, že je hlavným mestom, môže sa popýšiť aj titulom najľudnatejšie mesto na svete. Je obrovské a ponúka ohromné množstvo aktivít aj miest, ktoré stoja za návštevu. Zážitkom bude už aj prechádzanie a túlanie sa po úzkych uličkách, ktorých je v Tokiu neúrekom. Na každom rohu na vás vykukne zaujímavá reštaurácia, kaviareň, obchodík alebo second hand. 

Tokio je zaujímavé v každom ročnom období, na jar však turistov najviac lákajú rozkvitnuté sakury. Ďalším veľmi populárnym miestom, kde môžete na vlastnej koži zažiť atmosféru najľudnatejšieho mesta na svete, je križovatka v časti Shibuya. Táto časť sa zvykne nazývať aj „japonské Times Square“. Nad hlavami vám totiž budú svietiť obrovské digitálne reklamy. Križovatka v Shibuya je najväčšou na svete – denne cez ňu prejde viac ako 300 000 ľudí.

Ďalšou povinnou zastávkou na dovolenke v Tokiu je Tsukiji Fish Market. Nájdete na ňom množstvo rôznych druhov rýb, z ktorých vám pripravia to najčerstvejšie sushi. Ak vás, naopak, láka história, zájdite do tradičnej štvrte Asakusa. Je v nej kopec historických šintoistických aj budhistických chrámov. Ak chcete vidieť mesto z výšky, vydajte sa na vyhliadku na ikonickú Tokyo Tower. Za návštevu stojí aj štvrť Shinjuku, ktorá je plná nočných barov, reštaurácií a klubov.


Hora Fuji 

Mount Fuji je najvyššou horou Japonska. Má veľmi súmerný kónický tvar a týči sa do výšky 3 776 m n.m. Je to stále aktívna sopka, no pravdepodobnosť, že dôjde k výbuchu, je veľmi malá. Ak by ste chceli na tento symbol Japonska vyraziť na turistiku, môžete tak urobiť počas letných mesiacov. Na vrchol vedie až 6 trás rôznej náročnosti a počas júla a augusta sú otvorené aj horské chaty po ceste.  

Ak však chcete vynechať turistiku a iba sa pokochať výhľadom, zájdite do sopečného údolia Owakudani. To je od Fuji vzdialené 30 km vzdušnou čiarou.

Kjóto 

Kjóto je bývalé mesto Japonska a poteší najmä milovníkov tradičnej japonskej architektúry. Nájdete v ňom viac ako 1 600 budhistických chrámov a 400 šintoistických svätýň. Mohli by ste v ňom stráviť niekoľko týždňov a aj tak by ste mali stále čo objavovať.  

V Kjóte nájdete aj známu svätyňu Fushimi Inari, ktorá je zasvätená bohyni Inari. Tá má prinášať ľuďom blahobyt a úspech, preto je toto miesto cieľom nielen mnohých turistov, ale aj Japoncov. V svätyni sa nachádzajú známe torii brány, ktoré sú postavené tesne vedľa seba, až vytvárajú tunel. Na hlavnej trase je ich viac ako 1000. 

Ďalším chrámom, ktorý stojí za návštevu, je budhistický chrám Kiyomizuderav preklade chrám čistej vody. V komplexe sa nachádza prameň, ktorý Japonci považujú za liečivý. 


Nara

Neďaleko Kjóta nájdete mesto Nara, v ktorom vás okrem ďalších očarujúcich chrámov čaká aj iný unikátny zážitok – na potulkách vás totiž budú sprevádzať srnky. Pohybujú sa najmä pri 15-metrovej najvyššej soche Budhu v Japonsku. Miestni pre nich pečú špeciálne sušienky, ktoré si môžete kúpiť a srnky nimi nakŕmiť. Za sušienku sa vám potom uklonia – ide o ich typický pohyb, ktorý pripomína úctivý úklon domácich. 


Okinawa

Chcete si oddýchnuť od ruchu veľkomiest? Vyrazte na japonský Havaj. Okinawu tvorí až 160 malých ostrovov v Tichom oceáne, takže si máte z čoho vyberať. Väčšinu priestoru na ostrovoch zaberá hustý prales, no nájdete tam aj biele pláže a krištáľovo čistú vodu ako z katalógu. Ak ste milovníkom potápania, môžete si užiť pozorovanie vyše 200 druhov koralov. Najkrajšie pláže a najlepšie podmienky sú v národnom parku Keramu, kde sa dá dostať len loďou. 


Užitočné informácie a cestovateľské tipy na dovolenku v Japonsku

Základné informácie

Hlavné mesto: Tokio
Mena: japonský jen (JPY)
Menový kurz: 1 € = 167.32 JPY
Časový posun: V Japonsku je o 8 hodín viac ako na Slovensku v dobe zimného času a o 7 hodín viac počas toho letného
Jazyk: japončina
Dĺžka letu: od cca 11 hodín v závislosti od cieľovej destinácie


Počasie počas dovolenky v Japonsku 

Počasie v Japonsku je veľmi podobné počasiu u nás. Takisto sa tam striedajú štyri ročné obdobia, no v priemere je tam o 5 stupňov teplejšie. V krajine vychádzajúceho slnka tiež pre blízkosť oceánu často prší, najmä v letných mesiacoch. Zimy bývajú suché a slnečné, teplota zvyčajne neklesne pod bod mrazu. Ak áno, je to najmä v severných častiach územia.

 
Očkovanie

Na dovolenku v Japonsku nepotrebujete žiadne špeciálne očkovanie. Ako odporúčané sa uvádza očkovanie proti japonskej encefalitíde, ktorú prenášajú komáre. Vyskytuje sa najmä vo vidieckych oblastiach a na ostrovoch v Tichom oceáne. Za zváženie stojí, ak plánujete v Japonsku zostať dlhšiu dobu alebo budete cestovať do týchto oblastí.


Podmienky vstupu a víza

Na dovolenku v Japonsku musia mať deti i dospelí cestovný pas. Minimálna platnosť sa nevyžaduje, no odporúča sa, aby bol platný ešte minimálne tri mesiace pred opustením krajiny. Ak sa neplánujete v Japonsku zdržať dlhšie ako 90 dní, vízum nepotrebujete. 

Všetci turisti však musia vyplniť vstupný imigračný formulár. Môžete si ho vyplniť vopred online alebo v klasickej papierovej forme na palube lietadla či na letisku po prílete do Japonska. 


Miestna kuchyňa počas vašej dovolenky v Japonsku

Japonská kuchyňa je plná mäsa, výdatných vývarov, čerstvých rýb, ryže a rezancov. Mäso, morské plody a zelenina sa často podávajú smažené v cestíčku známom ako tempura. Na povrchu sú tak úžasne chrumkavé a vnútri mäkké a plné chuti. Hoci je japonská kuchyňa dosť mäsitá, aj ako vegetarián máte možnosť ochutnať tradičné dobroty. Mnoho z nich sa pripravuje vo verzii s tofu alebo s vajíčkom. Napríklad aj tradičné sushi nájdete s vaječnou omeletou vo vnútri. 

Ak ryby jete, môžete si vychutnať čerstvé sashimi, nigiri či maki rolky. Zaujímavosťou je, že Japonci si sushi do sójovej omáčky nemáčajú , ale po troške ju nalievajú na jednotlivé kúsky. Je to aj preto, že sójovky si na sushi dávajú iba minimálne. Ak by ste jej pridali veľa, znamená to, že vám sushi nechutí alebo nie je čerstvé. 

Čo musíte ochutnať počas vašej dovolenky v Japonsku: 

miso polievka – jednoduchá polievka z fermentovanej sójovej pasty miso a dashi vývaru. Pridáva sa do nej aj tofu a riasy a často sa podáva v malej mištičke ako doplnok k väčším a sýtejším jedlám. 
ramen – veľmi silný, najčastejšie hovädzí vývar, ktorý sa môže dochutiť sójovkou alebo miso pastou. Najčastejšie sa podáva s rezancami, nakladanými ramen vajíčkami, rôznymi variáciami mäsa a jarnou cibuľkou.
katsu kari – tradičné japonské kari, menej korenené s prevládajúcou mäsovou chuťou. Podáva sa s vyprážaným kuracím, bravčovým alebo hovädzím mäsom (podobné nášmu rezňu). 
gyoza – japonské parené knedličky alebo pirôžky, ktoré sú tradične naplnené mletým mäsom so zeleninou.
sushi – tradičné jedlo z ryže, riasy a čerstvých surových rýb. 
udon – hrubé pšeničné rezance, ktoré sa podávajú v pikantnom vývare doplnenom o tofu, tempuru či rôzne druhy mäsa. 
soba – rezance z pohánkovej múky, ktoré sa pripravujú na rôzne spôsoby. 
okonomiyaki – smažená placka s kapustou, vajíčkami, rezancami a nejakým mäsom alebo ďalším druhom zeleniny. 
tempura – vysmažená zelenina či morské plody v chrumkavom a jemnom cestíčku. 
fazuľová pasta – pasta z červených fazúľ sa často používa do sladkých receptov. Napríklad ako náplň do nadýchaných lievancov so šľahačkou.