Váš obľúbený hotel si pridáte do zoznamu Wishlist jednoducho kliknutím na tlačidlo v tvare srdiečka:

Guadeloupe je súostrovie v tvare motýľa, ktoré patrí k Malým Antilám a nachádza sa v srdci Karibského mora. Centrom života a kultúry sú dva hlavné ostrovy Basse Terre a Grand Terre.
V histórii zažilo Guadeloupe krátku britskú a švédsku okupáciu, no najvýraznejší vplyv na jeho vývoj malo Francúzsko. Získalo ho v roku 1635 a dodnes je súostrovie jeho zámorským územím.
Počas dovolenky na Guadeloupe zažijete atmosféru pravého tropického raja. Čakajú na vás historické pamiatky, nádherné pláže s jemným bielym pieskom, romantické zátoky, impozantné vodopády a rôzne turistické chodníky.
Basse-Terre je nielen názvom ostrova v Guadeloupe, ale aj jeho hlavného mesta, ktoré sa nachádza v jeho západnej polovici. V meste určite navštívte katedrálu Notre-Dame de Guadeloupe, ktorá je postavená zo sopečných kameňov a zdobená sochami svätého Petra, Pavla a Panny Márie. Ďalšou známou historickou pamiatkou je pevnosť Fort Delgrès, z ktorej budete mať panoramatické výhľady na celé mesto. Výnimočná je aj tým, že tam nájdete pamätník s hlavou uprostred, ktorý pripomína bludisko.
Ak máte radi prechádzky, určite navštívte park Place du Champ d'Arbaud, v ktorom sa skrýva trhovisko s čerstvým ovocím, zeleninou, korením a domácimi rumami. O histórií a príprave rumu na ostrove sa môžete dozvedieť v liehovare Bologne. Zarezervovať si tam viete prehliadky so sprievodcom aj ochutnávku rumu.
Len štyridsať minút od hlavného mesta nájdete podnik La Maison du Cacao, ktorý očarí hlavne milovníkov čokolády. Na vlastné oči tam môžete vidieť, ako prebieha celý proces jej výroby, od pozbierania kakaových bôbov až k hotovému výrobku.
Pointe-à-Pitre je dedinka na ostrove Grande-Terre. Veľkým zážitkom je návšteva miestneho trhu Saint-Antoine, ktorého história siaha až do 17. storočia. Môžete tam ochutnať domáci punč vyrobený z ananásu, guavy či marakuje alebo kúpiť miestnymi vyrobené kreolské bábiky či košíky. Nezabudnite tiež vyskúšať niektoré z miestnych jedál, ako sú boudin (krvavnička) alebo accras (smažené rybie placky).
Po trhu určite navštívte aj katedrálu Saint-Pierre et Saint-Paul, tiež nazývaná „železná katedrála“, ktorá vďaka svojim silným nosníkom vydržala zemetrasenia i hurikány.
V dedinke si tiež môžete prenajať loď a ísť na výlet na ostrovček Ilet Caret, ktorý je celý pokrytý bielym pieskom a má úžasne priezračnú tyrkysovú vodu. Nachádza sa v prírodnej rezervácii Le Grand-Cul de Sac Marin. Na ostrove sa môžete opaľovať, šnorchlovať alebo pozorovať čajky, rybáky a fregaty vznešené.
Grande-Terre je najznámejší ostrov v Guadeloupe. Preslávený je svojimi cukrovými plantážami, bielymi piesočnatými plážami, tyrkysovými lagúnami a útesmi. Nájdete tu aj väčšinu plážových letovísk, najmä v okolí dedinky Le Gosier.
Počas dovolenky na Guadeloupe určite navštívte výbežok La Pointe des Châteaux, kde sa Atlantik stretáva s Karibikom. Pozdĺž výbežku vedú rôzne turistické chodníky, na ktorých môžete objavovať miestnu flóru a vychutnať si nádherné panoramatické výhľady. Obľúbená je najmä prechádzka k veľkému krížu Châteaux Cross, odkiaľ je panoramatický výhľad na ostrovy Désirade, Les Saintes, Marie Galante a aktívnu sopku Soufrière.
Ak chcete skôr relaxovať, vyberte sa na jednu z piesočnatých pláží, ktoré lemujú pobrežie ostrova. Najznámejšia je pláž La Caravelle, ktorá je vďaka svojim pokojným vodám ideálna pre rodiny s deťmi. Populárna je aj Petit Havre, na ktorej nájdete rôzne reštaurácie, piknikové stoly a sprchy. Za návštevu stojí aj Sainte-Anne, známa svojimi pestrofarebnými trhmi, reštauráciami, kaviarňami a podnikom Les Givrés, kde určite ochutnajte domácu Acai Bowl.
Za návštevu stojí aj lagúna Porte d'Enfer (Hells Gate). Ide o dlhé a úzke rameno, ktoré vytvára pláž vhodnú na oddych a kúpanie. Ak vás láka príroda, prejdite sa po chodníku pozdĺž útesu a užívajte si výhľad na Atlantický oceán. Pre dobrodružnejšie povahy je tu túra k ústiu lagúny a ďalej pozdĺž pobrežia k dvom gejzírom, Trou de Madame Coco a Trou du Souffleur. Nezabudnite si však pevné turistické topánky, pretože terén je kamenistý.
Počas svojej dovolenky na Guadeloupe nevynechajte ani ostrov Marie-Galante, ktorý je známy pre svoje nádherné pláže a prírodné krásy. Tento ostrov je obľúbený medzi milovníkmi prírody, najmä kvôli pozorovaniu morských korytnačiek, ktoré sa tu liahnu na plážach od júna do októbra.
Ďalším lákadlom je aj priepasť Gueule Grand Gouffre. Cesta na jej vrchol je nenáročná a odmenou vám bude výhľad do jej vnútorného priestoru, na ostrov Grande-Terre a za dobrého počasia aj na ostrov Désirade.
Marie-Galante je tiež známy svojimi plantážami cukrovej trstiny a výrobou rumu. Ak chcete ochutnať pravý karibský rum, zájdite na ochutnávku do liehovaru Bielle, kde sa dozviete všetko o tradičnej výrobe. Sprievodca vám porozpráva o pestovaní cukrovej trstiny, destilovaní a celkovom zrení rumu.
Pre tých, ktorých láka skôr „opaľovačka“ na pláži , je na Guadeloupe takisto veľa možností. Najznámejšia je pláž Plage de la Feuillère, ktorá je obľúbená pre svoj jemný biely piesok a krištáľovo čistú vodu.
Hlavné mesto: Pointe-à-Pitre
Mena: euro
Časový posun: v porovnaní so Slovenskom je na Guadeloupe o 5 hodín menej v zimnom čase a o 6 hodín menej v letnom čase
Jazyk: francúzština
Dĺžka letu: približne 10 hodín
Podnebie na Guadeloupe je tropické s obdobiami dažďov a sucha. Po celý rok je tu okolo 24 až 31 °C. Obdobie sucha trvá od novembra do mája a obdobie dažďov je od júna do novembra, kedy sa zvyšuje aj riziko hurikánov.
Najobľúbenejšie mesiace na návštevu sú január až marec. Práve vtedy je na ostrove teplé, slnečné a nie príliš vlhké počasie.
Pred cestou na Guadeloupe nie sú povinné žiadne špeciálne očkovania.
Ak ste občanom Európskej únie, stačí vám platný pas. Ak však ostávate na Guadeloupe dlhšie ako 90 dní, potrebujete víza.
Počas dovolenky na Guadeloupe určite vyskúšajte čo najviac z miestnej kuchyne , v ktorej sa hojne používa čerstvé ovocie. Medzi najpoužívanejšie druhy patrí ananás, banány, papája, guava, mango a kokos. Do jedál na ostrove sa tiež pridáva veľa korenín a byliniek, ako sú bazalka, tymian, koriander, kurkuma, kardamóm a klinčeky.
V miestnych reštauráciách sú obľúbené čerstvé plody mora, napríklad krevety, homáre a ryby, ktoré sa podávajú s ryžou či batátmi.
Čo musíte ochutnať na Guadeloupe: