Dovolenka Uzbekistan

Kritériám nevyhovuje žiadny výsledok.

Dovolenka v Uzbekistane

Uzbekistan je fascinujúca krajina v strednej Ázii, známa svojou bohatou históriou, architektonickými skvostami a pestrou kultúrou. Je domovom niektorých z najlepšie zachovaných historických miest na svete, ktoré boli kľúčovými bodmi na Hodvábnej ceste.

Krajina je tiež považovaná za relatívne bezpečnú a cenovo dostupnú destináciu pre cestovateľov. Miestni obyvatelia sú priateľskí, veľmi pohostinní a vítajú turistov s otvorenou náručou.

Akú destináciu si vybrať na dovolenku v Uzbekistane?

Taškent

Hlavné mesto Taškent je skôr moderným mestom, ale napriek tomu stojí za návštevu. V prvom rade navštívte komplex Chost Imom – duchovné centrum mesta s viacerými historickými budovami vrátane mešity, madrasy, múzea a knižnice. Nachádza sa tu aj jeden z najstarších koránov na svete. 

Zastavte sa aj v starobylej medrese (islamská náboženská škola), ktorá je jednou z najväčších v strednej Ázii a dnes slúži ako múzeum.

V Taškente nájdete aj jedno z najkrajších uzbeckých trhovísk – bazár Chorsu, kde zoženiete prakticky všetko od čerstvého ovocia a zeleniny po koberce, keramiku a suveníry.

Samarkand

Samarkand, jedno z najstarších miest na svete, je plné úžasných historických a kultúrnych pamiatok. Preskúmajte pravdepodobne najkrajšie námestie celej strednej Ázie – Registan, ktoré je obklopené tromi rozprávkovými medresami: Ulugbekova medresa, medresa Šer Dor a medresa Tilla-Kori. 

Neďaleko stojí hrobka veľkého dobyvateľa Tamerlána (Timura) a jeho potomkov – mauzóleum Gur Emir. So svojou modrou kupolou a impozantnou vnútornou výzdobou z mramoru a zlata je poctou islamskej architektúre.

Buchara

Buchara je perlou Hodvábnej cesty. V historickom jadre mesta je až 140 zachovaných pamiatok, ktoré sú spoločne zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Nepriehľadnuteľná je starodávna pevnosť Ark, ktorá kedysi slúžila ako rezidencia emíra. Symbolom mesta je minaret Kalon s výškou 47 metrov, ktorý je najvyšším minaretom krajiny.

Chiva

Chiva, jedno z najvýznamnejších historických miest v Uzbekistane aj vo svete, je skutočným múzeom pod holým nebom. Je známe svojou dokonale zachovanou starou časťou mesta, známou ako Ičan Kala, ktorá je zapísaná na zozname svetového dedičstva UNESCO. Zahŕňa viac ako 250 starých domov a ďalších asi 50 pamiatok prevažne z 18. až 19. storočia. Staré mesto je obklopené vysokými kamennými hradbami so 4 vstupnými bránami.

Užitočné informácie a cestovateľské tipy na dovolenku v Uzbekistane

Základné informácie

Hlavné mesto: Taškent
Mena: uzbecký sum (UZS)
Menový kurz: 1 euro = 13 791,47 UZS (k 17. 05. 2024)
Časový posun: V porovnaní so Slovenskom je posun v zimnom období o 4 hodiny vpred a v letnom o 3 hodiny vpred.
Jazyk: uzbečtina
Dĺžka letu: približne 8–9 hodín v závislosti od destinácie a prestupov

Počasie počas dovolenky v Uzbekistane

Uzbekistan má kontinentálne podnebie, ktoré sa vyznačuje veľkými teplotnými rozdielmi medzi letom a zimou, ako aj medzi dňom a nocou. Najlepšie obdobie na návštevu je jar (marec až máj) a jeseň (september až november), keď sú teploty príjemné a počasie je stabilné. Leto môže byť veľmi horúce a zima chladná, no každé ročné obdobie má svoj vlastný šarm. Región nemá žiadne monzúnové obdobia ani obdobia dažďov.

Očkovanie

Pre vycestovanie do Uzbekistanu sa nevyžaduje žiadne povinné očkovanie.

Podmienky vstupu a víza

Na návštevu Uzbekistanu budete potrebovať platný cestovný pas. Cestovať môžete aj bez víz, váš pobyt však nesmie presiahnuť 30 dní. Viac informácii nájdete na stránke ministerstva.

Miestna kuchyňa počas vašej dovolenky v Uzbekistane

Uzbecká kuchyňa je rôznorodá a plná chutí práve vďaka bohatej histórii a kultúrnych vplyvoch regiónu Strednej Ázie. Jedlá sú často pripravené z čerstvých, lokálnych surovín a sú plné rôznych korenín a byliniek, čo im dodáva jedinečný charakter. Základnou zložkou je baranie a jahňacie mäso alebo aj hovädzie či kuracie, cestoviny a chlieb. V krajine sa produkuje aj veľa ovocia, najbežnejšie sú melóny, hrozno, marhule či granátové jablká.

Počas svojej dovolenky v Uzbekistane ochutnajte:

  • Plov (pilaf) – národné jedlo Uzbekistanu, ktoré sa pripravuje z dlhozrnnej ryže, mäsa (jahňacieho, hovädzieho alebo kuracieho), mrkvy, cibule a korenia.
  • Lagman – hustá polievka s rezancami, jahňacím mäsom, zeleninou a koreňovou zeleninou.
  • Samsa – slané pečivo plnené mletým mäsom.
  • Manti – knedle plnené mäsom a koreňovou zeleninou. Obvykle sú varené alebo dusené a servírované s kyslou smotanou.
  • Non – zlatistý uzbecký chlieb v tvare kolesa.
  • Chak-chak – tradičné dezertné jedlo z kúskov cesta, ktoré sú vyprážané a potom navrstvené a polievané medom.
  • Šašlík – kúsky mäsa napichnuté na špajdli.